«Αθωωτικό ψήφισμα» για την Τουρκία ενέκρινε η Ευρωβουλή
Στρασβούργο: «Αθωωτικό ψήφισμα» για την Τουρκία ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Διεύρυνσης, χωρίς υποδείξεις για κυρώσεις αλλά και χωρίς αναφορά στο ορόσημο του Δεκεμβρίου και στην πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση. Η παράγραφος που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Σώματος «εκφράζει λύπη για τη συνεχιζόμενη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή (σ.σ. χωρίς να τίθενται χρονικά πλαίσια)».
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, η διατύπωση του ψηφίσματος προσλαμβάνει αρνητική κατεύθυνση μετά την υιοθέτηση τροπολογίας των Ευρωπαίων Πρασίνων, διά της οποίας δεν καλείται μόνο η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», φωτογραφίζοντας τόσο την κυπριακή κυβέρνηση όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και βάζοντας και τους «3» στο ίδιο καλάθι, μοιράζοντας ισόποσα την ευθύνη.
Η αρνητική αυτή τροπολογία υιοθετήθηκε με μια ψήφο διαφορά (286 έναντι 285) και η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική εάν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Τρεμόπουλος (Πράσινοι), Σκυλακάκης (Νέα Δημοκρατία) και Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) δεν την υπερψήφιζαν και άλλοι έξι επίσης του ΠΑΣΟΚ δεν τηρούσαν αποχή (Κοππά, Παλιαδέλη, Λαμπρινίδης, Ποδηματά, Ράπτη, Σταυρακάκης).
Επί του προκειμένου το ψήφισμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωβουλή «καλεί την τουρκική κυβέρνηση, όπως επίσης και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να συμβάλουν ενεργώς στο γρήγορο σχεδιασμό μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δίνεται έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης για να βελτιωθεί η λειτουργία του τουρκικού κράτους και της κοινωνίας του.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την περιορισμένη πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας (μη μουσουλμανικές κοινότητες και Αλεβίτες) και της ελευθερίας της έκφρασης ύστερα από το άνευ προηγουμένου πρόστιμο που επιβλήθηκε σε όμιλο μέσων ενημέρωσης.
Κεφάλαιο «Ενέργεια» για την Τουρκία
Στα αρνητικά του ψηφίσματος και η υπόδειξη για άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, την οποία εισπράττει η Λευκωσία, ως η μόνη εκ των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ που μπλοκάρει ατύπως το εν λόγω κεφάλαιο.
Στο ψήφισμα της Ευρωβουλής ζητείται να ανοίξει το σχετικό με την Ενέργεια κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, χαιρετίζεται η υπογραφή από την Τουρκία των συμφωνιών για τον αγωγό αερίου Ναμπούκο. Υπογραμμίζονται ακόμη οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αρμενία και προτρέπονται η τουρκική Εθνοσυνέλευση και το Κοινοβούλιο της Αρμενίας να επικυρώσουν τα σχετικά πρωτόκολλα.
Θετικό στοιχείο του ψηφίσματος αποτελεί η επίκριση της Ευρωβουλής προς την Άγκυρα για το μπλοκάρισμα της ευρωνατοϊκής συνεργασίας, η οποία ως γνωστό στοχεύει στον αποκλεισμό της Κύπρου από το τραπέζι του διαλόγου ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι τόσο ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Κασουλίδης διά της ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, όσο και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, διά της Ενωμένης Αριστεράς, επεχείρησαν να ενισχύσουν το κείμενο προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλοντας τροπολογίες, οι οποίες ωστόσο, καταψηφίστηκαν.
Την ίδια μοίρα είχε και η προσπάθεια του ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Κούλη Μαυρονικόλα, η τροπολογία του οποίου δεν κατατέθηκε αφού απορρίφθηκε στη συζήτηση της Σοσιαλιστικής Ομάδας.
http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,23148-.aspx
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου