Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Οικονομική κρίση και ανεργία

Δεν έχω σπουδάσει οικονομικά και οφείλω να πω ότι η σχέση μου με τα χρήματα δεν ήταν ποτέ φιλική. Πάντα μου έφευγαν μέσα από τα χέρια μου κι εγώ από την πλευρά μου ως ψωροπερήφανος, ποτέ δεν έτρεξα από πίσω τους.
Άρα ό,τι γνώση μπορώ να έχω περί οικονομικού συμμαζέματος, είναι και η γνώση που έχει ο συμπαθέστατος στιλβωτής υποδημάτων στην Ομόνοια για το Διάστημα και μεταξύ μας πιθανόν να τον υποβιβάζω κιόλας.
Όμως δε χρειάζεται να έχεις Μάστερ στην Οικονομία για να καταλάβεις μερικά βασικά πράγματα, όπως η στήριξη των ελληνικών προιόντων

Όχι κύριε, δε χρειάζεται να αγοράσω γαλλική σαμπάνια για να εντυπωσιάσω την καινούργια μου γκόμενα που την κάλεσα σπίτι μου σε δείπνο, το Ελληνικό κρασάκι μιά χαρά το βρίσκω και σε πολλές ποικιλίες.

Εσείς κυρία μου που προσέχετε τη διατροφή σας και ψωνίζετε φιλέτο σολωμού, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι: ΟΛΟΙ οι σολωμοί που καταναλώνονται στην Ελλάδα προέρχονται από ιχθυοτροφεία Νορβηγίας & Σουηδίας και το κρέας τους δεν είναι καλύτερο από τις δικές μας σαρδέλλες που είναι και φτηνότερες. (δεν το ξέρατε ε?)

Πέραν των πολλαπλών επιλογών που έχουμε στο θέμα της διατροφής μας και που φυσικά τα Ελληνικά προιόντα υπερτερούν έναντι των υπολοίπων εισαγόμενων, ακόμη και στις υπόλοιπες καταναλωτικές μας συνήθειες μπορούμε να επιλέγουμε ντόπια προιόντα.

Επιστέγασμα δε αυτού του ...καταναλωτικού ρεύματος στα εγχώρια προιόντα, φυσικά είναι και η επιλογή μας για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις-διακοπές στον τόπο μας.

Συνοψίζοντας, αγοράζοντας ελληνικά προιόντα βοηθούμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, διατηρούμε τις θέσεις εργασίας μας και το χρήμα ξαναγυρνά στον τόπο που ξεκίνησε.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: 10.000.000 κάτοικοι Χ 50 ευρώ μηνιαίως = 500.000.000 (μισό δις) ευρώ το μήνα, εάν επιλέξουμε ελληνικά προιόντα στη θέση των εισαγόμενων, χρήματα τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα ταξίδευαν στο εξωτερικό, γεμίζοντας τις τσέπες των έμπιστων "φίλων" μας, που με την ξεκάθαρη θέση τους, έδειξαν περίτρανα το πόσο μας υπολογίζουν και μας συμπονούν.



Ταπεινή άποψη ενός κανιβαλάκου που δε σκαμπάζει από οικονομικά, νούμερα, επιτόκια και λοιπά άγνωστα. Όπως δε σκαμπάζει και το γιατί να ενδιαφερθεί ο κουμπαράς του Ελληνικού Δημοσίου, για το αν εμείς αγοράζουμε ελληνικά ή ξένα προιόντα, αυτός το ΦΠΑ του θα το εισπράξει σε ΚΑΘΕ αγοροπωλησία, είτε έτσι είτε αλλιώς.

4 σχόλια:

  1. καλά τα λες, και εγώ αυτής της άποψης είμαι, το θέμα είναι ότι ο έλληνας είναι ξενολάτρης. οτι ξένο και καλό, ότι ελληνικό και σκάρτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ωραία να κόψουμε τον ....σολωμό. (γιατί μας είχε πέσει και βαρύς :) Όλα τα εισαγόμενα που καταλήγουν στο στομάχι μας να τα κόψουμε να τα αντικαταστήσουμε με ελληνικά.

    Ξέρεις όμως πόσα audi π.χ πωλούνται στην ελλάδα σ΄ένα μήνα; Πόσα Renault; Πόσες ηλεκτρικές συσκευές siemens :) Πόσες philips;
    Αυτά με ποιά αντίστοιχα ελληνικά θα τα αντικατασήσουμε;

    Που σημαίνει ότι τη σήμερον ημέρα, όταν δεν διαθέτεις πια όχι βαριά βιομηχανία αλλά ούτε και ελαφριά, όταν επί της ουσίας δεν παράγεις, καταδικασμένος είσαι να εισάγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανιβαλάκο καλά τα σκέφτεσαι μόνο που δεν παράγουμε. Αυτό είναι το ένα. Ότι παράγουμε το τρώει η μαρμάγκα και οι συντεχνίες. Αυτό είναι το δεύτερο.
    Το τρίτο είναι ότι σε περίοδο κρίσης όπως τώρα, το κριτήριο, μοιραία, γίνεται απόλυτα και στενά οικονομικό. Θέλω μολύβι; Πόσο κάνει στο βιβλιοπωλέιο; Πάω jumbo και παίρνω 10 στην τιμή του ενός.(το ελληνικό προϊόν το τρώει το φτηνό μεροκάματο) Όσο αντέχω ακόμα δεν το κάνω. Δεν είναι και εύκολο όμως. Αυτό που κάνω σίγουρα είναι ότι δεν ψωνίζω προϊόντα που έχουν μεταφέρει τα εργοστάσιά τους έξω από την Ελλάδα. Βλέπε algida, triumph κλπ.
    Για μη οικονομολόγος πάντως, καλά τα λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ria
    δε διαφωνώ, γι αυτό και το έθεσα.

    Φοράδα
    δεν ανέφερα αυτοκίνητα & ηλεκτρικές συσκευές. Πέραν των ειδών διατροφής που κατά το 90% καλύπτουν τις ανάγκες μας, η Ελλάδα παράγει ήλιο, ουρανό, θάλασσα κι ακτές (και greek lovers)
    Για είδη διατροφής όμως, δε χρειάζεται να πάρεις Ολλανδικό τυράκι και Γερμανικό ζαμπονάκι.

    Coffeemug
    σίγουρα το κόστος κατασκευής-παραγωγής έχει επηρεάσει όλα τα εμπορεύματα, γι αυτό άλλωστε ευδοκιμούν η Κίνα, Ινδία, Σιγκαπούρη.
    Ομιλώ όμως για αγαθά που παράγονται στη χώρα μας και που η ποιότητα-τιμή δεν έχει να ζηλέψει τπτ από τα εισαγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή