Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Σπάνια ελληνικά φυτάΟ πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη της ελληνικής φύσης (χλωρίδα και πανίδα) ήταν ο Αριστοτέλης.
Το έργο του Αριστοτέλη συνέχισε ο Θεόφραστος ο Λέσβιος, που δημιούργησε τον πρώτο βοτανικό κήπο στην Αθήνα, γράφοντας και το πρώτο βιβλίο βοτανικής, το "Περί φυτών Ιστορίας" τον 3ο αι. π.Χ.
Ακολουθούν αρκετοί ακόμη και 17 ολόκληροι αιώνες, προκειμένου να αναγεννηθεί η βοτανική επιστήμη από τον Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λινναίο, ο οποίος εφεύρε το σύστημα της διπλής λατινικής ονομασίας (όπου το πρώτο συνθετικό δηλώνει το γένος και το δεύτερο το είδος)

Σύμφωνα τώρα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) τα είδη της παγκόσμιας χλωρίδας έχουν τοποθετηθεί σε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο ένας από τους καταλόγους αυτούς περιλαμβάνει είδη που θεωρούνται εξαφανισμένα, αφού περισσότερα από 50 χρόνια δεν έχει ξαναβρεθεί ζωντανό ούτε ένα δείγμα τους.
Μιά άλλη κατηγορία είναι αυτά που έχουν εξαφανιστεί από τη φύση αλλά επιζούν σε βοτανικούς κήπους και ακολουθούν αυτά που βρίσκονται στη φύση αλλά κινδυνεύουν άμεσα.
Κατόπιν έχουμε τα κινδυνεύοντα, τα τρωτά και τα σπάνια.

Στην Ελλάδα λόγω του ορεινού όγκου της (70%) υπάρχει πλούσια χλωρίδα και συγκεκριμένα στη Ροδόπη και στην Πίνδο λόγω υψηλού ποσοστού βροχώπτωσης.
Η Ελληνική χλωρίδα αριθμεί περίπου 6.300 είδη και υποείδη φυτών (με ενδημικά τα 1.150), εκ των οποίων τα 4 έχουν εξαφανιστεί στα τελευταία 150 χρόνια, ενώ αυτά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο είναι γύρω στα 25.
Αυτά που απλά κινδυνεύουν προσδιορίζονται στα 80, τα τρωτά στα 400 και τα σπάνια στα 800.
Αρενάρια της Λευκάδας (Arenaria Leucadia) Ενδημικό φυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, σε παραλία στα βόρεια του νησιού.


Ασπάραγγος ο στενόφυλλος (Asparagus tenuifolius)Κομπέρια η κομπεριανή (Comperia comperiana) Το συναντούμε στα ορεινά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος)


*** Οι ανωτέρω πληροφορίες αντλήθησαν από το περιοδικό Ανεβαίνοντας, ή Ε4, ή Εξορμήσεις, ή ακόμη και από ένθετο εφημερίδος, καθότι για λόγους οικονομίας χώρου και αρχειοθετήσεως, συνηθίζω να αποκόπτω τα ενδιαφέροντα άρθρα, απορρίπτοντας τα υπόλοιπα, άρα η πηγή δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί (φταίει και το Αλτσχάιμερ)

*** Φήμες που κυκλοφορούν περί επανεμφανίσεως του μέχρι πρότινος ενδημικού εξαφανισθέντος "φυτού" kanivallos kanivallos, εξετάζονται ενδελεχώς.

11 σχόλια:

 1. πρόσφατα είχα μια επαφή με το σπάνιο φυτό που αναφέρεις στο δεύτερο υστερόγραφο...
  μου φάνηκε ενδιαφέρον με υπέροχες καστανόχρωμες και γαλανές παραφυάδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α ώστε έτσι είναι τα σπαράγγια ανθισμένα, τα ήξερα μόνο βραστά σε κονσέρβα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπεροχες οι φωτο σου!

  Ξερεις βεβαια οτι η χλωριδα της Κρητης ειναι η πλουσιωτερη στην Ελλαδα

  Καποια μερα που θα βγω εξω, θα τραβηξω μερικες φωτο και θα τις βαλω, αν και δεν ειμαι η ειδικοτερη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ria
  αν το ξαναδείς, θέλω να μου κρατήσεις σπόρους.

  gpointofview
  μέχρι πέρσυ δυσκολευόμουν να ξεχωρίσω τα σκόρδα από τα κρεμμύδια, τώρα απλώς μπερδεύω τον άνιθο από το μαιντανό (υπερισχύουν οι μαιντανοί στην εποχή που ζούμε)

  Ρίκη
  Καταρχήν συγχαρητήρια για το καινούργιο σου βιβλίο και ναι πράγματι η χλωρίδα της Κρήτης έχει πολλά ενδημικά φυτά

  tsaousa
  Πιάνουν πιάνουν, ότι θα πιάσουμε κι εμείς με το ΔΝΤ. Πάτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σαν μάθημα βοτανολογίας ήταν η ανάρτηση! Μου θύμισες και την μαμά μου. Την έβλεπα ένα ολόκληρο πρωί να φτίαχνει τις γλάστρες της! εγώ της μιλούσα για τα δικά μου κι εκείνη σκάλιζε!
  Ξέροντας πως δεν πολυσυμπαθώ τα φυτά μάλλον την φροντίδα τους με ρώτησε τι θα κάνω με τα φυτά της αν πεθάνει! και φυσικά της απάντησα οτι θα κάνω ό,τι θα κάνει κι αυτή με τις ρακέτες μου, αν πεθάνω!

  kanivallos kanivalos έχει κάθε Coula στο μπαλκόνι της. Μην ακούς τις φήμες! Από ζήλεια γεννήθηκαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Coula
  οφείλω να ομολογήσω ότι το φυτό kanivallos kanovallos είναι μόνο εσωτερικού χώρου, δεσπόζει δε καλύτερα πλησίον κρεβατοκάμαρας.... δευτερευόντως επί του κανα-πέως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. H Ρικούλα αμέσως να παινέψει τον τόπο της!

  Πολύ ωραίες, πράγματι, οι φώτος!
  Σχεδός τα μυρίσαμε τα λελούδια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φιλε ελα να σου δειξω την ταράτσα μου. Πρωτο πραγμα.Η καλυτερη ποικιλία.Τρίτσης fan!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Άσκαρ
  Η Ρικ είναι κρητικιά, πως να το κάνουμε :))
  Μεταξύ μας, οι φωτό κλεμμένες είναι έτσι? έχω να τραβήξω φωτο από τη δεκαετία του 80 που μπάνιζα τη γειτόνισσα το βράδυ από το μπαλκόνι μου!!

  Ανώνυμε
  Ελπίζω η ταράτσα σου να μην έχει πρόσβαση από την κρεβατοκάμαρα γιατί είμαι αλλεργικός στα στρώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή